Nosečnost po tednih

Domov /  Nosečnice / Nosečnost po tednih

Potek nosečnosti po tednih

Nosečnost traja 40 tednov oziroma 280 dni. Trajanje nosečnosti računamo od prvega dne zadnje menstruacije ne glede na to, da do oploditve pride okrog 14 dne ciklusa. Glede na razvoj ploda, v nosečnosti opisujemo 3 trimestre. Prvi trimester traja do 13. tedna, drugi od 14. do 26. tedna in tretji od 27. tedna do termina za porod.

Prvi trimester

V prvem trimestru razvoj ploda poteka od oplojene jajčne celice do fetusa, ki na koncu prvega trimestra, ima že vse vitalne organe. Telo nosečnice se začne prilagajati na novo stanje. Nosečnica je na začetku utrujena, opaža spremembe vonja, jo pogosto tišči na vodo, prsi so občutljive in boleče, razpoloženje spremenljivo.

Pregledi v prvem trimestru: laboratorijske analize krvne slike, krvnega sladkorja na tešče, krvne skupine in RH faktorja, test na toksoplazmo gondi in sifilis, ultrazvočna potrditev nosečnosti do 11. tedna in pregled nuhalne svetline (ki ga stroka priporoča) se opravi med 11. in 14. tednom nosečnosti. Po 10.tednu nosečnosti se lahko opravi neinvazivni predrojstveni test – NIPT (v naši ordinaciji Nifty).

2. teden

Telo se pripravlja za ovulacijo, jajčna celica je pripravljena za srečanje z semenčico, eno izmed 250 milijonov semenčic v semenski tekočini. Na koncu drugega tedna ali čisto na začetku tretjega se zgodi ovulacija in jajčna celica začne svojo neverjetno pot … Če se sprostita na primer 2 jajčni celici in se obe oplodita nastaneta dvojajčna dvojčka.

3. teden

Jajčna celica in semenčica se srečata in novo življenje je nastalo! Že v tem trenutku je določeno ali bo plod deklica ali deček. Na začetku je samo skupek celic, ki začne svojo 6 dni trajajočo pot skozi jajcevod do maternične votline.

4. teden

Zarodek se ugnezdi v zadebeljeno maternično steno in ob tem lahko nastane ugnezditvena krvavitev. V tem tednu nosečnica običajno naredi urinski test na nosečnost in zagleda tako pomemben »plusek«.

5. teden

Zarodek: srček začne utripati in ga je možno že videti z ultrazvočno preiskavo. Plodek je velikosti sezamovega zrna. Formirajo se tudi ostali organi (želodec, jetra, ledvice) in sistemi organov (žile, živčevje, prebavila).

Nosečnica: boleča in občutljiva prsa, začenjajo se slabosti in utrujenost.

6. teden

Zarodek: v srčku se že formirajo 4 votline, rokice in nogice začnejo rasti.

Nosečnica: zaradi rasti hormona nosečnosti beta HCG-a se stopnjuje slabost. Nosečnice postanejo razdražljive, počutijo se napihnjene in jim je pogosto slabo čez celi dan.

7. teden

Zarodek: je 1 cm velik, razvijajo se nos, jezik, ušesa, oblikujejo se prstki na rokah in nogah.

Nosečnica: ena od treh nosečnic opazi krvavitev v prvem trimestru, ki je večinoma nenevarna. Običajno je v obliki krvavkastega izcedka, lahko je tudi močna. Vzroki so različni: zaradi ugnezditve ploda, hematoma (krvnega strdka, ki nastane na mestu ugnezditve), grozečega splava, po spolnem odnosu … zaradi rasti hormona estrogena koža obraza je bleščeča, lasje gosti in bujni.

8. teden

Zarodek:. dolg je od 14 do 20 mm in težek 1 g. Razvija se hrbtenica, kosti, črevesje; oblikujejo se kolena, komolca, zapestji, gležnja.

Nosečnica: srčni utrip je povišan, krvni pritisk pogosto znižan. Zaradi rasti hormona progesterona pride do relaksacije v črevesju zato nosečnice pogosto navajajo, da so zaprte!

9. teden

Plod: od 9. tedna zarodek postaja embrij (plod) in je velikosti 2.3 cm (kot zrno grozdja) in težek 2 g.

Prebavila in organi za razmnoževanje so več formirani ampak je še prezgodaj, da bi ugotovili katerega je otrok spola.

Nosečnica: sluznica nosa je nabrekla, pogosta je utrujenost in vrtoglavica.

10. teden

Plod: je velik 3.1 cm in težek 4 g. Ledvice, jetra, pljuča, že funkcionirajo ampak se bodo razvijali in dozorevali celo nosečnost. Ločijo se prstki na nogah in pojavljajo se nohti.

Nosečnica: zaradi rasti hormona beta HCG se povečuje število lojnih žlez in se izboljšuje prekrvljenost kože, zato nosečnica dobi značilni nosečniški sij.

11. teden

Plod: je velikosti fige, dolg  4.1 cm in težak 7 g. Od 11. do 20. tedna se bo teža povečala 30x in dolžina 3x. V pljuča plod vnaša majhne količine plodovnice, kar mu pomaga pri razvoju pljuč. Ušesa so že postavljena na svoje mesto. Začnejo se tudi ciklusi spanja na 5 do 10 minut. Spolni organi so že popolnoma razviti, vendar spola še ne moremo ugotoviti z ultrazvočno preiskavo.
Nosečnica: slabosti, vrtoglavica, zaprtje. V prvem trimestru je pridobitev teže lahko med 500 in 1000 g na mesec. Nekatere nosečnice, zaradi slabosti, lahko izgubijo par kilogramov.

12. teden

Plod: je velikosti slive, dolg 6.1 cm in težek 14 g. Plodovo srce deluje kot pri odraslem. Centralno živčevje se razvija in zori.

Nosečnica: maternica je velikosti grenivke in telo nosečnice se počasi spreminja. Imuniteta pade, kar je naraven odgovor na nosečnost, ker bi sicer telo napadlo »vsiljivca«, ki raste v maternici. Zaradi tega se nosečnice z avtoimunimi boleznimi, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis in drugo, boljše počutijo tekom nosečnosti.

13. teden

Plod: je velikosti breskve, dolg  7.4 cm in težak do 23 g. Glavica zajema še vedno polovico dolžine ploda, vendar okončine hitro rastejo in do 20. tedna bo velikost glavice za tretjino telesa ploda.

Nosečnica: pojenjajo jutranje slabosti, pogosto se pojavi zgaga. Spreminjajo se prsa in postajajo večja in vozličasta zaradi razvoja mlečnih kanalčkov in priprave za proizvajanje mleka.

Drugi trimester

Nosečnica takrat običajno pove svoji družini in prijateljem veselo novico. Težave se umirjajo, slabosti običajno izginejo in se začne renesansa nosečnosti, obdobje odličnega počutja z veliko energije.

Pregledi  v drugem trimestru: ultrazvočni pregled morfologije ploda v 20. tednu, analize krvne slike in urina, test na toxoplazmoin test na nosečnostno sladkorno bolezen med 20. in 24. tednom.

14. teden

Plod: je dolg 8.3 cm in težak do 43 g. Začnejo rasti lasje, obrvi in trepalnice. Celo telo pokrijejo nežni, tanki lasje (lanugo), ki ščitijo kožo ploda in izginejo par tednov pred porodom. Oči se približajo, ušesa se že na svojem mestu, izločajo se ščitnični in spolni hormoni.

Nosečnica: tveganje za spontani splav se zniža za 75 %. Nosečnica čuti naval energije in povečan apetit. Maternica sega nad sramnico. Intenzivna je temno rjava črta po sredini trebuha in temni kolobarji okrog bradavic.

15. teden

Plod: je velikosti jabolka, dolžine 12.7 cm in teže 57 g. Na ultrazvočnem pregledu lahko vidimo, da sesa palec. Lahko začuti močno svetlobo od zunaj, stisne pest, se refleksno smeji. Zunanje spolovilo je že kompletno formirano.

Nosečnica: nosečniški trebušček je že lepo viden. Pridobitev teže je do 15. tedna v povprečju 2,3 kg. Srce prečrpa za 20 % več krvi kot izven nosečnosti. Nosečnica opaža obilen beli izcedek iz nožnice, ki ne peče in ni neprijetnega vonja.

16. teden

Plod: je velikosti avokada, dolg 13.5 cm in težak 70 g. Vse mišice in kosti ploda so formirane. Izločanje urina in krvni obtok že deluje. Posteljica intenzivno raste, debeli se popkovnica, da lahko zadovolji plodove potrebe tekom tega obdobja intenzivnega razvoja.

Nosečnica: lahko že začuti nežne gibe ploda, še posebej, če se posteljica nahaja na zadnji steni maternice in če je nosečnica že rodila. Ko je posteljica na sprednji steni maternice, ublaži gibe otroka in jih nosečnica čuti nekoliko pozneje.

17. teden

Plod: je velikosti hruške, dolg 14.5 cm in težak 110 g. Ušesa so popolnoma formirana, razvija se čutilo sluha. Začne se kopičiti maščevje v telesu.  Če je plod deklica se v njenih jajčnikih nahaja 6 000 000 jajčnih celic. Število le-teh pade do poroda na 1 000 000.

Nosečnica: maternica potiska črevesje navzgor in na levo in desno stran. Postaja okrogla in se boči in jo lahko tipamo na sredini med sramnico in popkom.

18. teden

Plod je velikosti manjše artičoke, dolg 13 cm in težak 140 g. Srček je že popolnoma formiran, plod sliši srčni utrip svoje mame in zvoke iz zunanjega sveta. Prstni odtisi so že formirani.

Nosečnica: če nosečnica že čuti gibe otroka, je normalno, da gibov ne čuti vsak dan, zato ni razloga za zaskrbljenost. Gibi so še vedno nežni in jih nosečnice opisujejo kot: »ribice plavajo«, žgečkanje v trebuhu, »metuljčki letijo«.

19. teden

Plod: je velikosti manga, dolg 17.8 cm in težak 200 g. V tem tednu se razvija verniks (beli, mastni, sirasti premaz), ki ščiti plod. Vsa čutila se intenzivno razvijajo. Pri deklici se intenzivno razvijajo jajčniki in raste število jajčnih celic.

Nosečnica: pri teh tednih se lahko pojavi bolečina krožne vezi, ki podpira maternico. Bolečina nastane zaradi rasti maternice in je popolnoma normalna. Lahko se pojavi ob sunkovitem gibu (npr. ko nosečnica hitro vstane).

20. teden

Plod: je velikosti banane, poprečne dolžine 19.7 cm in teže 260 g. Notranji organi so že na svojem mestu kot pri odraslem, zato je čas za morfologijo oziroma ultrazvočno oceno pravilnega razvoja ploda. Večina nosečnic na tem pregledu izve katerega spola je otrok.

Nosečnica: polovica nosečnosti je že mimo! Velikost maternice je do popka. Pridobitev teže je med 250 in 500 gr na teden.

21. teden

Plod: je povprečne dolžine 21.6 cm in teže 340 g. Požira  plodovnico, kar pomaga razvoju prebavil. Je obdobje intenzivnega gibanja ploda, ki ga nosečnica čuti na vseh straneh trebuha. Očesne veke so že popolnoma formirane, testisi se spuščajo v skrotum (mošnja), vagina deklice je popolnoma formirana.

Nosečnica: zaradi povečanja telesne teže in zadrževanja krvi v spodnjem delu telesa se lahko začnejo pojavljati krčne žile na nogah, na zunanjem spolovilu in okrog rektuma (vagini).

22. teden

Plod: je dolg 25 cm in težek 400 g. Zdaj že sliši zelo dobro, ker so kosti notranjega ušesa že dovolj razvite. Obrvi začnejo rasti, nohti  že segajo do vrhov prstkov, razvija se otrokov  čut za okus.

Nosečnica: zaradi visokih vrednosti hormonov, v nosečnosti lasje postanejo močnejši in gostejši, nohti so trdi in močni. Vrh maternice je 2 cm nad popkom. Zaradi pritiska maternice na želodec, nosečnice pogosto čutijo zgago.

23. teden

Plod: je velikosti jajčevca, dolžine 28 cm in teža 450 g. V plodovi koži nastaja pigment zaradi katerega ni več prozorna temveč postaja roza/ rdeče barve. V pljučih ploda se razvijajo krvne žile. Plod vse bolj razlikuje zvoke, zato lahko reagira na glasbo in že lahko  prepozna mamin glas. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 17 %.

Nosečnica: zaradi zadrževanja tekočine v telesu in pritiska maternice, ki raste, na žile v mali medenici, pogosto začnejo zatekati noge. Priporoča se, da nosečnica počiva v na pol sedečem, pol ležečem položaju z dvignjenimi nogami.

24. teden

Plod: je dolg 30 cm in težak 540 g. Oči ploda reagirajo na svetlobo, nozdrvi se odpirajo, refleksi so bolj izraziti. V telesu ploda se proizvajajo bele krvne celice, možgani se intenzivno razvijajo. V pljučih se začne proizvajanje sluzi, tako imenovanega surfaktanta, ki omogoča, da se zračni mehurčki napolnijo z zrakom ne da bi se zlepili. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 39 %.

Nosečnica: med 24. in 28. tednom se lahko pojavi nosečnostna sladkorna bolezen, zato na pregledu v 24. tednu nosečnica dobi napotnico za obremenitveni test z glukozo, ki ga opravi do 28. tedna. Lahko se pojavi srbečica zaradi povečane vrednosti bilirubina v krvi, do katere pride zaradi visoke vrednosti hormona estrogena.

25. teden

Plod: je dolg 35 cm in težek 600-700 g. Že lahko pokaže katero roko bo bolj uporabljal. Lahko »vdihuje« in »izdihuje« plodovnico in če je pogoltne preveč, kolca. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 50%.

Nosečnica: maternica je že nad popkom, pritisk na želodec se stopnjuje, kot tudi zgaga. Priporoča se, da nosečnica zaužije več manjših obrokov.

26. teden

Plod: je velikosti melone, dolg 35 cm in težak 700-800 g. Sluh je že tako razvit, da lahko plod skoči, če sliši glasen zvok. Možgani so gladki in še vedno ni razvite povezave med živčnimi celicami. Je še vedno dovolj prostora, da plod lahko hitro spreminja položaj v maternici. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 80 %.

Nosečnica: veliko nosečnic začne čutiti bolečine v križu. Sklepi postanejo, zaradi delovanja hormonov, sproščeni in nekoliko bolj ohlapni, kar obremenjuje sklepne vezi. Zaradi pritiska maternice, ki raste, na trebušne organe, se lahko pojavi ostra bolečina pod rebri. Maternica raste 1 cm na teden.

27. teden

Plod: je dolg 36 cm, težak med 800 in 1000 g.  Ima pravilen ritem spanja in aktivnosti. Najljubša aktivnost ploda je sesanje palca. Trepalnice ploda dokončno izrastejo. Pljuča so še vedno nezrela za samostojno dihanje. Pogosto odpira oči, ki so pri vseh plodovih modre barve. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 90 %.

Nosečnica: po drugem trimestru, času običajno čudovitega počutja, se ponovno pojavlja utrujenost. Pogosti so tudi krči v nogah, še posebej po noči. Pomaga sprehod, masaža listov in kalcij.

Tretji trimester

Začenja se zadnja faza nosečnosti. Pogosta je bolečina v križu zaradi dodatne teže kot tudi zaradi pritiska glavice ploda na medenico. Medenične vezi se mehčajo, raztegujejo in počasi pripravljajo za porod. Pojavljajo se bolj pogosta otrdevanja trebuha, ki se ne smejo stopnjevati in pojavljati v rednih časovnih presledkih, ker lahko pripeljejo do prezgodnjega poroda. Dojke so povečane, lahko se pojavi prvo mleko – kolostrum. Ponovno se pojavlja pogosta utrujenost in tiščanje na vodo zaradi pritiska ploda na sečni mehur. Lahko se pojavijo: hemoroidi, razširjene vene na nogah in zunanjem spolovilu, pomanjkanje sape, itn. najbolj pomembno je, da je otrok že dovolj velik in razvit, da nosečnica lahko z njim »komunicira«, Na nežne trepljaje po trebuhu plod običajno »odgovori« z brcanjem.

Pregledi v tretjem trimestru: do 36. tedna so na 4 tedne, nato tedensko, če nosečnost poteka normalno in je nizko tvegana. V 28. tednu Rh negativne nosečnice dobijo zaščitno injekcijo protiteles. Svetuje se kontrola rasti in kondicije ploda v 32.tednu.

28. teden

Plod: je dolg 38 cm in težek 1050 g. Lasje rastejo, ampak ne pri vseh dojenčkih! Trepalnice in obrvi so debelejše, obrazne poteze bolj izrazite, plod pogosto zeha. Količina plodovnice je maksimalna med 28. in 32. tednom. Če se plod rodi med 28. in 31. tednom nosečnosti, je njegova možnost, da preživi 90-95 %.

Nosečnica: na začetku tretjega trimestra je dobro, da nosečnica pozna znake prezgodnjega poroda. V kolikor se začne otrdevanje trebuha, ki se pojavlja v rednih časovnih presledkih in se intenziteta stopnjuje, je potrebno, da ginekolog oceni, če se je začel prezgodnji porod.  Enaka so navodila v primeru, da se pojavi krvavitev iz nožnice, močan pritisk navzdol ali bolečina v križu, ki se stopnjuje.

29. teden

Plod je dolg 38 cm in težek 1200 g. Rastejo mišice in notranji organi. Možgani že lahko kontrolirajo dihanje. Plod je vse bolj aktiven. Izginjajo nežne dlačice (lanugo) na telesu ploda. Kostni mozeg ustvarja lastne  rdeče krvne celice.

Nosečnica: zaradi pritiska rastoče maternice na prepono, se pojavi pomanjkanje sape. Pomaga pokončen položaj in dvig rok nad glavo. Pogosta je nespečnost.  Nekatere nosečnice opazijo izločanje mleka iz dojk, tako imenovanega kolostruma. Kolostrum vsebuje beljakovine in protitelesa, ki dojenčka ščitijo pred okužbami.

30. teden

Plod: je dolg 39 cm in težek  med 1200 in 1400 g. Količina maščobnega tkiva se povečuje. Vse je  več kanalov v možganih, s čem se povečuje tudi  njihova površina.

Nosečnica: zaradi delovanja hormona progesterona in pritiska maternice na črevo se še bolj upočasni prebava, zato se priporoča prehrana bogata z vlakninami in pitje zadostne količine nesladkanih tekočin. Pridobitev teže do 30. tedna naj bi bila maksimalno 10 kg. Utrujenost se stopnjuje, maternica raste. Ko stoji, nosečnica svojih prstov na nogah običajno ne vidi več.

31. teden

Plod: je dolg 41 cm in težek 1400 g. V 31. tednu je  v 75 %  plod obrnjen z glavico navzdol. Lahko obrača glavico na eno ali drugo stran. Rast se upočasni in plod se redi. Lasje rastejo, koža je vse bolj gladka in napeta.

Nosečnica: pogosto čuti tako imenovane Brekston Hiksove kontrakcije (popadke), ki se pojavljajo kot občasna otrdevanja trebuha. Kontrakcije (popadki) trajajo približno 30 sekundi in so neboleče. Nosečnica postaja pozabljiva, koncentracija ji pogosto pade, lahko se pojavijo tudi vrtoglavice.

32. teden

Plod: je težak 1600 do 1800 g in dolg 42 cm. V tem tednu se priporoča kontrola rasti in kondicije ploda, ki nam kaže kako se plod počuti v maternici. Na ultrazvočnem pregledu se poleg telesne teže ploda oceni količina plodovnice, zrelost posteljice in naredi dopplerska preiskava pretoka krvi skozi popkovnične žile. Koža je rožnate barve in gladka. Nohti so prisotni na nogah in rokah. V enem tednu se plod lahko zredi 250 mg. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 95 %.

Nosečnica: zaradi povečane količine krvi v telesu, hormonskih sprememb in stresa pred porodom, se lahko stopnjuje hitro bitje srca. Nosečnica ponovno pogosto hodi na vodo, kot v prvem trimestru. Pogost je pojav hemoroidov.

33. teden

Plod: je dolg 42 cm in težek  1800-2000 g.  Kosti so že popolnoma formirane in se edino kosti glavice še ne spajajo, zaradi lažjega prehoda skozi porodni kanal. Plod se počasi umirja, ker ni več veliko prostora za gibanje.

Nosečnica: zaradi velikosti trebuha je že težko poiskati ustrezen položaj za počitek. Nosečnica lahko pogosto na svojem trebuhu zatipa dele otrokovega telesa. Lažne kontrakcije (popadke) se pojavljajo skoraj vsak dan.

34. teden

Plod je dolg med 43 cm in teža 2000-2300 g. Obnaša se že kot novorojenček, posluša, sanja, čuti. Posteljica je zrela. V kolikor se dojenček rodi v tem tednu, je majhna možnost, da pride do resnejših zapletov.

Nosečnica: zaradi nespečnosti in povečanja teže se utrujenost stopnjuje. Na trebuhu in stegnih se lahko pojavijo nenevarne rdeče pikice, ki srbijo (polimorfna erupcija). V redkih primerih lahko srbečica kaže na problem z jetri.

35. teden

Plod: je dolg 44 cm in težek 2500 g. Jetra, ledvice in pljuča so popolnoma pripravljeni za izvenmaterično življenje. Popkovnica je dolga povprečno 50 cm in prekrita s sluzjo.

Nosečnica: medenica se počasi razširja, vezi medenice postajajo bolj ohlapne in se telo na ta način pripravlja za porod.

36. teden

Plod: je dolg 46 cm in težek 2700 g. Telo otroka je še vedno pokrito s sirastim in mastnim premazom (verniksom), ki ščiti otrokovo kožo. Plod požira vernix (sirasto plast) in plodovnico in se v njegovem črevesju nabira zelenkasto-črnkasta sivo, mekonij, prvo otrokovo blato ali tako imenovana otroška smola.

Nosečnica: čas je za zadnje laboratorijske preiskave pred porodom. V kolikor je plod obrnjen z ritko navzdol (medenična vstava)  je v 36. tednu čas za zunanji obrat (poseg, pri katerem porodničar poskuša preko trebuha nosečnice obrniti plod na glavico). V kolikor  nosečnica zunanjega obrata ne želi ali je ta kontraidniciran, se pogovori o vaginalnem porodu ploda v medenični vstavi ali o carskem rezu. Priporoča se odvzem brisa nožnice na bakterijo Streptokok skupine B zaradi preprečevanja prenosa okužbe na novorojenčka.

37. teden

Plod je dolg 48 cm, težek 2950 gr in je že donošen.  Spušča se počasi v medenico. Vernixa in lanuga na koži ni več, vendar je plodovnica zaradi tega mlečnega izgleda. Fantki rastejo hitreje kot deklice. Intenzivno se razvija imuni  sistem.

Nosečnica: porod se lahko začne kadarkoli in sicer  s pojavom otrdevanja maternice v rednih časovnih presledkih ali s razpokom plodovih ovojev. Maternični vrat se skrajša, zmehča in se počasi začne odpirati. Sprehajanje je priporočljivo, ker gravitacija tudi pomaga, da se plod spusti. Vsak čas lahko rodi, saj se večina otrok rodi med 37. in 41. tednom.

38. teden

Plod je dolg 50 cm in težek 3100 g. Dolžina ploda se ne bo več spreminjala, rast pa težko natančno ocenijo tudi najbolj sodobni aparati. Količina plodovnice se zmanjšuje, zato so plodovi gibi zelo nežni. Plod večkrat s rokico refleksno zagrabi in pusti popkovnico.

Nosečnica: zatekanje nog  in zadrževanje tekočine v telesu je še bolj izrazito. V kolikor ni povišanega krvnega pritiska in beljakovin v vodi, nas zatekanje ne skrbi, ker je preeklampsija izključena. Nosečnica opaža, da se ji je trebušček spustil. Pomembno je štetje gibov, redne kontrole krvnega pritiska  in psihična pripravljenost za porod.

39. – 42. teden

Porod se lahko kadarkoli začne. Samo 5 % nosečnic rodi ob porodnem terminu. Če nosečnica ne rodi do predvidenega datuma za porod, se poostri nadzor nad nosečnostjo s kontrolo kondicije (počutja) ploda na podlagi ultrazvočnega pregleda in kardiotokograma (CTG).

Potek nosečnosti po tednih

Nosečnost traja 40 tednov oziroma 280 dni. Trajanje nosečnosti računamo od prvega dne zadnje menstruacije ne glede na to, da do oploditve pride okrog 14 dne ciklusa. Glede na razvoj ploda, v nosečnosti opisujemo 3 trimestre. Prvi trimester traja do 13. tedna, drugi od 14. do 26. tedna in tretji od 27. tedna do termina za porod.

Prvi trimester

V prvem trimestru razvoj ploda poteka od oplojene jajčne celice do fetusa, ki na koncu prvega trimestra, ima že vse vitalne organe. Telo nosečnice se začne prilagajati na novo stanje. Nosečnica je na začetku utrujena, opaža spremembe vonja, jo pogosto tišči na vodo, prsi so občutljive in boleče, razpoloženje spremenljivo.

Pregledi v prvem trimestru: laboratorijske analize krvne slike, krvnega sladkorja na tešče, krvne skupine in RH faktorja, test na toksoplazmo gondi in sifilis, ultrazvočna potrditev nosečnosti do 11. tedna in pregled nuhalne svetline (ki ga stroka priporoča) se opravi med 11. in 14. tednom nosečnosti. Po 10.tednu nosečnosti se lahko opravi neinvazivni predrojstveni test – NIPT (v naši ordinaciji Nifty).

2. teden

Telo se pripravlja za ovulacijo, jajčna celica je pripravljena za srečanje z semenčico, eno izmed 250 milijonov semenčic v semenski tekočini. Na koncu drugega tedna ali čisto na začetku tretjega se zgodi ovulacija in jajčna celica začne svojo neverjetno pot … Če se sprostita na primer 2 jajčni celici in se obe oplodita nastaneta dvojajčna dvojčka.

3. teden

Jajčna celica in semenčica se srečata in novo življenje je nastalo! Že v tem trenutku je določeno ali bo plod deklica ali deček. Na začetku je samo skupek celic, ki začne svojo 6 dni trajajočo pot skozi jajcevod do maternične votline.

4. teden

Zarodek se ugnezdi v zadebeljeno maternično steno in ob tem lahko nastane ugnezditvena krvavitev. V tem tednu nosečnica običajno naredi urinski test na nosečnost in zagleda tako pomemben »plusek«.

5. teden

Zarodek: srček začne utripati in ga je možno že videti z ultrazvočno preiskavo. Plodek je velikosti sezamovega zrna. Formirajo se tudi ostali organi (želodec, jetra, ledvice) in sistemi organov (žile, živčevje, prebavila).

Nosečnica: boleča in občutljiva prsa, začenjajo se slabosti in utrujenost.

6. teden

Zarodek: v srčku se že formirajo 4 votline, rokice in nogice začnejo rasti.

Nosečnica: zaradi rasti hormona nosečnosti beta HCG-a se stopnjuje slabost. Nosečnice postanejo razdražljive, počutijo se napihnjene in jim je pogosto slabo čez celi dan.

7. teden

Zarodek: je 1 cm velik, razvijajo se nos, jezik, ušesa, oblikujejo se prstki na rokah in nogah.

Nosečnica: ena od treh nosečnic opazi krvavitev v prvem trimestru, ki je večinoma nenevarna. Običajno je v obliki krvavkastega izcedka, lahko je tudi močna. Vzroki so različni: zaradi ugnezditve ploda, hematoma (krvnega strdka, ki nastane na mestu ugnezditve), grozečega splava, po spolnem odnosu … zaradi rasti hormona estrogena koža obraza je bleščeča, lasje gosti in bujni.

8. teden

Zarodek:. dolg je od 14 do 20 mm in težek 1 g. Razvija se hrbtenica, kosti, črevesje; oblikujejo se kolena, komolca, zapestji, gležnja.

Nosečnica: srčni utrip je povišan, krvni pritisk pogosto znižan. Zaradi rasti hormona progesterona pride do relaksacije v črevesju zato nosečnice pogosto navajajo, da so zaprte!

9. teden

Plod: od 9. tedna zarodek postaja embrij (plod) in je velikosti 2.3 cm (kot zrno grozdja) in težek 2 g.

Prebavila in organi za razmnoževanje so več formirani ampak je še prezgodaj, da bi ugotovili katerega je otrok spola.

Nosečnica: sluznica nosa je nabrekla, pogosta je utrujenost in vrtoglavica.

10. teden

Plod: je velik 3.1 cm in težek 4 g. Ledvice, jetra, pljuča, že funkcionirajo ampak se bodo razvijali in dozorevali celo nosečnost. Ločijo se prstki na nogah in pojavljajo se nohti.

Nosečnica: zaradi rasti hormona beta HCG se povečuje število lojnih žlez in se izboljšuje prekrvljenost kože, zato nosečnica dobi značilni nosečniški sij.

11. teden

Plod: je velikosti fige, dolg  4.1 cm in težak 7 g. Od 11. do 20. tedna se bo teža povečala 30x in dolžina 3x. V pljuča plod vnaša majhne količine plodovnice, kar mu pomaga pri razvoju pljuč. Ušesa so že postavljena na svoje mesto. Začnejo se tudi ciklusi spanja na 5 do 10 minut. Spolni organi so že popolnoma razviti, vendar spola še ne moremo ugotoviti z ultrazvočno preiskavo.
Nosečnica: slabosti, vrtoglavica, zaprtje. V prvem trimestru je pridobitev teže lahko med 500 in 1000 g na mesec. Nekatere nosečnice, zaradi slabosti, lahko izgubijo par kilogramov.

12. teden

Plod: je velikosti slive, dolg 6.1 cm in težek 14 g. Plodovo srce deluje kot pri odraslem. Centralno živčevje se razvija in zori.

Nosečnica: maternica je velikosti grenivke in telo nosečnice se počasi spreminja. Imuniteta pade, kar je naraven odgovor na nosečnost, ker bi sicer telo napadlo »vsiljivca«, ki raste v maternici. Zaradi tega se nosečnice z avtoimunimi boleznimi, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis in drugo, boljše počutijo tekom nosečnosti.

13. teden

Plod: je velikosti breskve, dolg  7.4 cm in težak do 23 g. Glavica zajema še vedno polovico dolžine ploda, vendar okončine hitro rastejo in do 20. tedna bo velikost glavice za tretjino telesa ploda.

Nosečnica: pojenjajo jutranje slabosti, pogosto se pojavi zgaga. Spreminjajo se prsa in postajajo večja in vozličasta zaradi razvoja mlečnih kanalčkov in priprave za proizvajanje mleka.

Drugi trimester

Nosečnica takrat običajno pove svoji družini in prijateljem veselo novico. Težave se umirjajo, slabosti običajno izginejo in se začne renesansa nosečnosti, obdobje odličnega počutja z veliko energije.

Pregledi  v drugem trimestru: ultrazvočni pregled morfologije ploda v 20. tednu, analize krvne slike in urina, test na toxoplazmoin test na nosečnostno sladkorno bolezen med 20. in 24. tednom.

14. teden

Plod: je dolg 8.3 cm in težak do 43 g. Začnejo rasti lasje, obrvi in trepalnice. Celo telo pokrijejo nežni, tanki lasje (lanugo), ki ščitijo kožo ploda in izginejo par tednov pred porodom. Oči se približajo, ušesa se že na svojem mestu, izločajo se ščitnični in spolni hormoni.

Nosečnica: tveganje za spontani splav se zniža za 75 %. Nosečnica čuti naval energije in povečan apetit. Maternica sega nad sramnico. Intenzivna je temno rjava črta po sredini trebuha in temni kolobarji okrog bradavic.

15. teden

Plod: je velikosti jabolka, dolžine 12.7 cm in teže 57 g. Na ultrazvočnem pregledu lahko vidimo, da sesa palec. Lahko začuti močno svetlobo od zunaj, stisne pest, se refleksno smeji. Zunanje spolovilo je že kompletno formirano.

Nosečnica: nosečniški trebušček je že lepo viden. Pridobitev teže je do 15. tedna v povprečju 2,3 kg. Srce prečrpa za 20 % več krvi kot izven nosečnosti. Nosečnica opaža obilen beli izcedek iz nožnice, ki ne peče in ni neprijetnega vonja.

16. teden

Plod: je velikosti avokada, dolg 13.5 cm in težak 70 g. Vse mišice in kosti ploda so formirane. Izločanje urina in krvni obtok že deluje. Posteljica intenzivno raste, debeli se popkovnica, da lahko zadovolji plodove potrebe tekom tega obdobja intenzivnega razvoja.

Nosečnica: lahko že začuti nežne gibe ploda, še posebej, če se posteljica nahaja na zadnji steni maternice in če je nosečnica že rodila. Ko je posteljica na sprednji steni maternice, ublaži gibe otroka in jih nosečnica čuti nekoliko pozneje.

17. teden

Plod: je velikosti hruške, dolg 14.5 cm in težak 110 g. Ušesa so popolnoma formirana, razvija se čutilo sluha. Začne se kopičiti maščevje v telesu.  Če je plod deklica se v njenih jajčnikih nahaja 6 000 000 jajčnih celic. Število le-teh pade do poroda na 1 000 000.

Nosečnica: maternica potiska črevesje navzgor in na levo in desno stran. Postaja okrogla in se boči in jo lahko tipamo na sredini med sramnico in popkom.

18. teden

Plod je velikosti manjše artičoke, dolg 13 cm in težak 140 g. Srček je že popolnoma formiran, plod sliši srčni utrip svoje mame in zvoke iz zunanjega sveta. Prstni odtisi so že formirani.

Nosečnica: če nosečnica že čuti gibe otroka, je normalno, da gibov ne čuti vsak dan, zato ni razloga za zaskrbljenost. Gibi so še vedno nežni in jih nosečnice opisujejo kot: »ribice plavajo«, žgečkanje v trebuhu, »metuljčki letijo«.

19. teden

Plod: je velikosti manga, dolg 17.8 cm in težak 200 g. V tem tednu se razvija verniks (beli, mastni, sirasti premaz), ki ščiti plod. Vsa čutila se intenzivno razvijajo. Pri deklici se intenzivno razvijajo jajčniki in raste število jajčnih celic.

Nosečnica: pri teh tednih se lahko pojavi bolečina krožne vezi, ki podpira maternico. Bolečina nastane zaradi rasti maternice in je popolnoma normalna. Lahko se pojavi ob sunkovitem gibu (npr. ko nosečnica hitro vstane).

20. teden

Plod: je velikosti banane, poprečne dolžine 19.7 cm in teže 260 g. Notranji organi so že na svojem mestu kot pri odraslem, zato je čas za morfologijo oziroma ultrazvočno oceno pravilnega razvoja ploda. Večina nosečnic na tem pregledu izve katerega spola je otrok.

Nosečnica: polovica nosečnosti je že mimo! Velikost maternice je do popka. Pridobitev teže je med 250 in 500 gr na teden.

21. teden

Plod: je povprečne dolžine 21.6 cm in teže 340 g. Požira  plodovnico, kar pomaga razvoju prebavil. Je obdobje intenzivnega gibanja ploda, ki ga nosečnica čuti na vseh straneh trebuha. Očesne veke so že popolnoma formirane, testisi se spuščajo v skrotum (mošnja), vagina deklice je popolnoma formirana.

Nosečnica: zaradi povečanja telesne teže in zadrževanja krvi v spodnjem delu telesa se lahko začnejo pojavljati krčne žile na nogah, na zunanjem spolovilu in okrog rektuma (vagini).

22. teden

Plod: je dolg 25 cm in težek 400 g. Zdaj že sliši zelo dobro, ker so kosti notranjega ušesa že dovolj razvite. Obrvi začnejo rasti, nohti  že segajo do vrhov prstkov, razvija se otrokov  čut za okus.

Nosečnica: zaradi visokih vrednosti hormonov, v nosečnosti lasje postanejo močnejši in gostejši, nohti so trdi in močni. Vrh maternice je 2 cm nad popkom. Zaradi pritiska maternice na želodec, nosečnice pogosto čutijo zgago.

23. teden

Plod: je velikosti jajčevca, dolžine 28 cm in teža 450 g. V plodovi koži nastaja pigment zaradi katerega ni več prozorna temveč postaja roza/ rdeče barve. V pljučih ploda se razvijajo krvne žile. Plod vse bolj razlikuje zvoke, zato lahko reagira na glasbo in že lahko  prepozna mamin glas. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 17 %.

Nosečnica: zaradi zadrževanja tekočine v telesu in pritiska maternice, ki raste, na žile v mali medenici, pogosto začnejo zatekati noge. Priporoča se, da nosečnica počiva v na pol sedečem, pol ležečem položaju z dvignjenimi nogami.

24. teden

Plod: je dolg 30 cm in težak 540 g. Oči ploda reagirajo na svetlobo, nozdrvi se odpirajo, refleksi so bolj izraziti. V telesu ploda se proizvajajo bele krvne celice, možgani se intenzivno razvijajo. V pljučih se začne proizvajanje sluzi, tako imenovanega surfaktanta, ki omogoča, da se zračni mehurčki napolnijo z zrakom ne da bi se zlepili. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 39 %.

Nosečnica: med 24. in 28. tednom se lahko pojavi nosečnostna sladkorna bolezen, zato na pregledu v 24. tednu nosečnica dobi napotnico za obremenitveni test z glukozo, ki ga opravi do 28. tedna. Lahko se pojavi srbečica zaradi povečane vrednosti bilirubina v krvi, do katere pride zaradi visoke vrednosti hormona estrogena.

25. teden

Plod: je dolg 35 cm in težek 600-700 g. Že lahko pokaže katero roko bo bolj uporabljal. Lahko »vdihuje« in »izdihuje« plodovnico in če je pogoltne preveč, kolca. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 50%.

Nosečnica: maternica je že nad popkom, pritisk na želodec se stopnjuje, kot tudi zgaga. Priporoča se, da nosečnica zaužije več manjših obrokov.

26. teden

Plod: je velikosti melone, dolg 35 cm in težak 700-800 g. Sluh je že tako razvit, da lahko plod skoči, če sliši glasen zvok. Možgani so gladki in še vedno ni razvite povezave med živčnimi celicami. Je še vedno dovolj prostora, da plod lahko hitro spreminja položaj v maternici. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 80 %.

Nosečnica: veliko nosečnic začne čutiti bolečine v križu. Sklepi postanejo, zaradi delovanja hormonov, sproščeni in nekoliko bolj ohlapni, kar obremenjuje sklepne vezi. Zaradi pritiska maternice, ki raste, na trebušne organe, se lahko pojavi ostra bolečina pod rebri. Maternica raste 1 cm na teden.

27. teden

Plod: je dolg 36 cm, težak med 800 in 1000 g.  Ima pravilen ritem spanja in aktivnosti. Najljubša aktivnost ploda je sesanje palca. Trepalnice ploda dokončno izrastejo. Pljuča so še vedno nezrela za samostojno dihanje. Pogosto odpira oči, ki so pri vseh plodovih modre barve. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 90 %.

Nosečnica: po drugem trimestru, času običajno čudovitega počutja, se ponovno pojavlja utrujenost. Pogosti so tudi krči v nogah, še posebej po noči. Pomaga sprehod, masaža listov in kalcij.

Tretji trimester

Začenja se zadnja faza nosečnosti. Pogosta je bolečina v križu zaradi dodatne teže kot tudi zaradi pritiska glavice ploda na medenico. Medenične vezi se mehčajo, raztegujejo in počasi pripravljajo za porod. Pojavljajo se bolj pogosta otrdevanja trebuha, ki se ne smejo stopnjevati in pojavljati v rednih časovnih presledkih, ker lahko pripeljejo do prezgodnjega poroda. Dojke so povečane, lahko se pojavi prvo mleko – kolostrum. Ponovno se pojavlja pogosta utrujenost in tiščanje na vodo zaradi pritiska ploda na sečni mehur. Lahko se pojavijo: hemoroidi, razširjene vene na nogah in zunanjem spolovilu, pomanjkanje sape, itn. najbolj pomembno je, da je otrok že dovolj velik in razvit, da nosečnica lahko z njim »komunicira«, Na nežne trepljaje po trebuhu plod običajno »odgovori« z brcanjem.

Pregledi v tretjem trimestru: do 36. tedna so na 4 tedne, nato tedensko, če nosečnost poteka normalno in je nizko tvegana. V 28. tednu Rh negativne nosečnice dobijo zaščitno injekcijo protiteles. Svetuje se kontrola rasti in kondicije ploda v 32.tednu.

28. teden

Plod: je dolg 38 cm in težek 1050 g. Lasje rastejo, ampak ne pri vseh dojenčkih! Trepalnice in obrvi so debelejše, obrazne poteze bolj izrazite, plod pogosto zeha. Količina plodovnice je maksimalna med 28. in 32. tednom. Če se plod rodi med 28. in 31. tednom nosečnosti, je njegova možnost, da preživi 90-95 %.

Nosečnica: na začetku tretjega trimestra je dobro, da nosečnica pozna znake prezgodnjega poroda. V kolikor se začne otrdevanje trebuha, ki se pojavlja v rednih časovnih presledkih in se intenziteta stopnjuje, je potrebno, da ginekolog oceni, če se je začel prezgodnji porod.  Enaka so navodila v primeru, da se pojavi krvavitev iz nožnice, močan pritisk navzdol ali bolečina v križu, ki se stopnjuje.

29. teden

Plod je dolg 38 cm in težek 1200 g. Rastejo mišice in notranji organi. Možgani že lahko kontrolirajo dihanje. Plod je vse bolj aktiven. Izginjajo nežne dlačice (lanugo) na telesu ploda. Kostni mozeg ustvarja lastne  rdeče krvne celice.

Nosečnica: zaradi pritiska rastoče maternice na prepono, se pojavi pomanjkanje sape. Pomaga pokončen položaj in dvig rok nad glavo. Pogosta je nespečnost.  Nekatere nosečnice opazijo izločanje mleka iz dojk, tako imenovanega kolostruma. Kolostrum vsebuje beljakovine in protitelesa, ki dojenčka ščitijo pred okužbami.

30. teden

Plod: je dolg 39 cm in težek  med 1200 in 1400 g. Količina maščobnega tkiva se povečuje. Vse je  več kanalov v možganih, s čem se povečuje tudi  njihova površina.

Nosečnica: zaradi delovanja hormona progesterona in pritiska maternice na črevo se še bolj upočasni prebava, zato se priporoča prehrana bogata z vlakninami in pitje zadostne količine nesladkanih tekočin. Pridobitev teže do 30. tedna naj bi bila maksimalno 10 kg. Utrujenost se stopnjuje, maternica raste. Ko stoji, nosečnica svojih prstov na nogah običajno ne vidi več.

31. teden

Plod: je dolg 41 cm in težek 1400 g. V 31. tednu je  v 75 %  plod obrnjen z glavico navzdol. Lahko obrača glavico na eno ali drugo stran. Rast se upočasni in plod se redi. Lasje rastejo, koža je vse bolj gladka in napeta.

Nosečnica: pogosto čuti tako imenovane Brekston Hiksove kontrakcije (popadke), ki se pojavljajo kot občasna otrdevanja trebuha. Kontrakcije (popadki) trajajo približno 30 sekundi in so neboleče. Nosečnica postaja pozabljiva, koncentracija ji pogosto pade, lahko se pojavijo tudi vrtoglavice.

32. teden

Plod: je težak 1600 do 1800 g in dolg 42 cm. V tem tednu se priporoča kontrola rasti in kondicije ploda, ki nam kaže kako se plod počuti v maternici. Na ultrazvočnem pregledu se poleg telesne teže ploda oceni količina plodovnice, zrelost posteljice in naredi dopplerska preiskava pretoka krvi skozi popkovnične žile. Koža je rožnate barve in gladka. Nohti so prisotni na nogah in rokah. V enem tednu se plod lahko zredi 250 mg. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 95 %.

Nosečnica: zaradi povečane količine krvi v telesu, hormonskih sprememb in stresa pred porodom, se lahko stopnjuje hitro bitje srca. Nosečnica ponovno pogosto hodi na vodo, kot v prvem trimestru. Pogost je pojav hemoroidov.

33. teden

Plod: je dolg 42 cm in težek  1800-2000 g.  Kosti so že popolnoma formirane in se edino kosti glavice še ne spajajo, zaradi lažjega prehoda skozi porodni kanal. Plod se počasi umirja, ker ni več veliko prostora za gibanje.

Nosečnica: zaradi velikosti trebuha je že težko poiskati ustrezen položaj za počitek. Nosečnica lahko pogosto na svojem trebuhu zatipa dele otrokovega telesa. Lažne kontrakcije (popadke) se pojavljajo skoraj vsak dan.

34. teden

Plod je dolg med 43 cm in teža 2000-2300 g. Obnaša se že kot novorojenček, posluša, sanja, čuti. Posteljica je zrela. V kolikor se dojenček rodi v tem tednu, je majhna možnost, da pride do resnejših zapletov.

Nosečnica: zaradi nespečnosti in povečanja teže se utrujenost stopnjuje. Na trebuhu in stegnih se lahko pojavijo nenevarne rdeče pikice, ki srbijo (polimorfna erupcija). V redkih primerih lahko srbečica kaže na problem z jetri.

35. teden

Plod: je dolg 44 cm in težek 2500 g. Jetra, ledvice in pljuča so popolnoma pripravljeni za izvenmaterično življenje. Popkovnica je dolga povprečno 50 cm in prekrita s sluzjo.

Nosečnica: medenica se počasi razširja, vezi medenice postajajo bolj ohlapne in se telo na ta način pripravlja za porod.

36. teden

Plod: je dolg 46 cm in težek 2700 g. Telo otroka je še vedno pokrito s sirastim in mastnim premazom (verniksom), ki ščiti otrokovo kožo. Plod požira vernix (sirasto plast) in plodovnico in se v njegovem črevesju nabira zelenkasto-črnkasta sivo, mekonij, prvo otrokovo blato ali tako imenovana otroška smola.

Nosečnica: čas je za zadnje laboratorijske preiskave pred porodom. V kolikor je plod obrnjen z ritko navzdol (medenična vstava)  je v 36. tednu čas za zunanji obrat (poseg, pri katerem porodničar poskuša preko trebuha nosečnice obrniti plod na glavico). V kolikor  nosečnica zunanjega obrata ne želi ali je ta kontraidniciran, se pogovori o vaginalnem porodu ploda v medenični vstavi ali o carskem rezu. Priporoča se odvzem brisa nožnice na bakterijo Streptokok skupine B zaradi preprečevanja prenosa okužbe na novorojenčka.

37. teden

Plod je dolg 48 cm, težek 2950 gr in je že donošen.  Spušča se počasi v medenico. Vernixa in lanuga na koži ni več, vendar je plodovnica zaradi tega mlečnega izgleda. Fantki rastejo hitreje kot deklice. Intenzivno se razvija imuni  sistem.

Nosečnica: porod se lahko začne kadarkoli in sicer  s pojavom otrdevanja maternice v rednih časovnih presledkih ali s razpokom plodovih ovojev. Maternični vrat se skrajša, zmehča in se počasi začne odpirati. Sprehajanje je priporočljivo, ker gravitacija tudi pomaga, da se plod spusti. Vsak čas lahko rodi, saj se večina otrok rodi med 37. in 41. tednom.

38. teden

Plod je dolg 50 cm in težek 3100 g. Dolžina ploda se ne bo več spreminjala, rast pa težko natančno ocenijo tudi najbolj sodobni aparati. Količina plodovnice se zmanjšuje, zato so plodovi gibi zelo nežni. Plod večkrat s rokico refleksno zagrabi in pusti popkovnico.

Nosečnica: zatekanje nog  in zadrževanje tekočine v telesu je še bolj izrazito. V kolikor ni povišanega krvnega pritiska in beljakovin v vodi, nas zatekanje ne skrbi, ker je preeklampsija izključena. Nosečnica opaža, da se ji je trebušček spustil. Pomembno je štetje gibov, redne kontrole krvnega pritiska  in psihična pripravljenost za porod.

39. – 42. teden

Porod se lahko kadarkoli začne. Samo 5 % nosečnic rodi ob porodnem terminu. Če nosečnica ne rodi do predvidenega datuma za porod, se poostri nadzor nad nosečnostjo s kontrolo kondicije (počutja) ploda na podlagi ultrazvočnega pregleda in kardiotokograma (CTG).